Un parfum este un amestec lichid de uleiuri aromatice sau compusi aromatici, de fixativi si de solventi, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau spatiului de locuit un miros plăcut.
Parfumurile pot fi grupate în diferite familii olfactice, pe teme sau acorduri, ale acestor parfumiri.
· Florale: Parfumuri care sunt dominate de esenta unei sau mai multor flori. Când se utilizează o singură floare parfumurile se numesc soliflore.
· Chypre: Parfumuri produse pe un amestec de bergamote, muschi de stejar, patchouli, si labdanum.
· Aldehidice: Parfumuri care incorporează o familie de substante chimice cunoscute sub numele de alheide.
· Fougère (Ferigă): Parfumuri cu o bază de lavanda, cumarin si muschi de stejar. Multe parfumuri masculine fac parte din această familie, care este caracterizată prin mirosuri erbacee sau lemnoase.
· Piele: O familie de parfumuri care combină esente de miere, tutun, lemn, si gudron de lemn, cu un miros care se aseamănă cu cel de piele.
· Lemnoase: Parfumuri în care domină esentele lemnoase, în mod tipic de lemn de santal sau de cedru. Patchouli, cu mirosul său de camfor este utilizat frecvent în aceste parfumuri.
· Orientale sau ambru: O clasă răspândită de parfumuri combină esenta de vanilie sau alte esente de natură animală cu esente florale sau lemnoase. Parfumul mai poate contine uleiuri de camfor si rasini.
· Citrice: O familie veche de parfumuri care, până de curând, consta în special din ape de colonie "răcoritoare" datorită tenacitătii reduse a esentelor citrice. Producerea de noi compusi aromatici a permis crearea unor parfumuri care utilizează cu precădere esente citrice.
Concentratie si compozitii
Extras de parfum: 20%-40% compusi aromatici
Apă de parfum (Eau de parfum) 'EdP': 10-30% compusi aromatici
Apă de toaletă (Eau de toilette 'EdT': 5-20% compusi aromatici
Apă de colonie (Eau de Cologne) 'EdC': 2-3% compusi aromatici. Marcă înregistrată: 'Original Eau de Cologne'
Apă de solide (Eau de Solide) 'EdS': ~1% compusi aromatici: Marcă înregistrată: 'EdS'
(„1.000 de parfumuri”, Octavian Coifan, Editura Curtea Veche, 2003, „Parfumul, Mică Enciclopedie”, Octavian Coifan, Editura Curtea Veche, 2005, paginamedicala.ro)